OVK i Göteborg

Bor du i Göteborg och äger en fastighet eller villa och är inte bekant med ordet ”Obligatorisk ventilationskontroll”? Då är sannolikheten hög att du behöver utföra en. En obligatiorisk ventilationskontroll, eller en ovk är en regelbunden kontroll av ett hushålls ventilation. Det är lag på att fastighetsägaren ser till att en OVK utförs och det är väldigt bra. Det finns många positiva aspekter med OVK. Inomhusklimatet blir bättre och därmed hälsosammare vilket i sin tur ger de boende bättre hälsa. Men en sådan besiktning kan även ge dig som husägare förslag på reducerad energiåtgång vilket du sparar pengar på i längden.

Denna kontroll utförs alltid av en certifierad sakkunnig kontrollant. I Göteborg finns det väldigt många certifierade kontrollanter vilket ger dig som bor i Göteborg bättre prisförutsättningar. Du som villaägare bör inte behöva betala mer än 800kr för en obligatorisk ventilationskontroll. En kontrollant tar mellan 600-800kr/h och därmed varierar priset mellan små projekt som villor och stora såsom större fastighetskomplex.

Som sagt tidigare är det viktigt att du som fastighetsägare har koll på när din fastighet ska genomgå en OVK. Är du osäker kan du alltid vända dig till din kommun och fråga. Har du precis byggt ett hus eller ska du sälja ditt hus? OVK skall nämligen också utföras vid försäljning eller nybyggnad. OVK Göteborg görs regelbundet och dessa intervall varierar beroende på fastighetstyp.

Efter besiktningen kommer du som fastighetsägare få ett intyg, detta visar att besiktningen har genomförts och även ett resultat baserat på byggnadens ventilation. Intyget skall sättas upp på synlig plats i byggnaden. Kommunen kommer att få ett protokoll av kontrollanten med redovisat resultat av din byggnad. Skulle kontrollen visa allvarliga brister i din ventilation kan resultatet bli underkänt. Kontrollanten kommer då säga hur dessa brister kan åtgärdas och det är fastighetsägarens anvsar att det åtgärdas omgående. Annars involveras Göteborgs kommun, som ansvarar för kontroll och tillsyn för alla byggnader i Göteborg.

Är du osäker på ifall ditt hus har utfört en OVK kan du kontakta Göteborgs kommun och fråga. Glöm inte att det är fördelaktigt med ett gott inomhusklimat!